Kentekenbewijs / Kentekencard.

In Nederland heeft elke auto zijn eigen kenteken. Het kenteken is aan uw auto gekoppeld en blijft de gehelen levensduur bij het voertuig. Aan de hand van het kenteken kunnen de voertuiggegevens worden opgevraagd middels een kentekencheck. Hier in staan alle basis gegevens zoals merk, model gewicht, boring, brandstof maar ook gegevens over het aantal eigenaren, de WA verzekering en de kilometerstand.

Kentekencard.

De RDW heeft per 1 januari 2014 de kentekencard ingevoerd. Dit is een pasje dat uw papieren kentekenbewijs vervangt. Met de invoering van de kentekencard is frauderen lastiger geworden. In het verleden werden er nog wel eens voertuigen gekloond. Criminelen zochten dan een soortgelijke auto op en kopieerde de voertuig gegevens. Hierdoor ontstaan er twee auto’s met het zelfde kenteken. Vele auto bezitters kregen hierdoor bekeuringen van snelheid overtredingen op plaatsen waar men nooit was geweest.

Tenaamstellingscode.

Wanneer uw auto reeds over een kentekencard beschikt heeft u geen overschrijvingsbewijs meer. De auto is dan voorzien van een tweedelige tenaamstellingscode, deel een bestaat uit vier karakters welke aan u wordt afgegeven wanneer het voertuig te naam wordt gesteld. Deel twee bestaat uit vijf karakters. Deze ontvangt u de eerst volgende werkdag samen met de kentekencard. U heeft dan in totaal een negen karakters langen tenaamstelling code waar u in de toekomst uw auto mee kunt overdragen op naam van een derde. Uiteraard moet de kentekencard zelf waar op een document nummer staat vermeld ook aanwezig zijn bij een eventuele verkoop.