Airbags kopen op de autosloperij.

July 10, 2018

Bijna 95% van de voertuigen die vandaag deelnemen aan het verkeer zijn voorzien van een of meerdere airbags. Oldtimers en klassiekers even daar buiten gelaten. De airbag fungeert in geval van nood als een kussen zodat u niet met een gigantische klap op het stuur dan wel het dashboard terechtkomt terecht komt!

In de jaren 80 90 zijn als eerste de bestuurdersairbags ingevoerd. Deze veiligheidstechnieken zijn later verder ontwikkelt. Ook voor aanrijdingen aan de zijkant dan wel het over de kop gaan van het voertuig zijn airbags ontwikkeld. Inmiddels zijn de volgende airbags invoertuig toegepast, laterale airbags, gordijnairbags maar ook knie-airbags.

De airbags die de autosloperij demonteert dienen te worden opgeslagen in een explosie veilige ruimte. In de airbag zit namelijk een klein beetje springstof verwerkt welke ervoor zorgt dat het kussen ontploft. De kracht waarmee in airbag open springt is dusdanig groot dat de autosloperij maatregelen moet treffen om gedemonteerde airbags op een veilige wijze op te slaan binnen haar bedrijf.

Vaak worden airbags verkocht in combinatie met een compleet dashboard en gordelspanners. Wanneer een schade-auto een aanrijding heeft gehad en de airbags zijn ontploft kunnen ook de gordelspanners niet meer worden gebruikt en dienen verschillende elektronische componenten samen met de airbag te worden vervangen. In het merendeel van de gevallen zijn dit kostbare onderdelen en is een dergelijke reparatie niet voor iedereen weggelegd. De airbags maar ook de groep gordelspanners en verwante onderdelen zullen moeten worden gemonteerd maar ook worden ingeleerd anders herkent de boordcomputer van uw auto ook deze onderdelen niet. Airbags zijn dus zeker geen plug en play onderdeel van uw auto