Is de APK keuring een probleem?

10 juli 2018

Moet uw auto deze maand apk gekeurd worden? Maar verwacht u dat er grote problemen zijn waardoor uw auto niet door de apk-keuring heen komt. Sommige gebreken kunt u eenvoudig zelf oplossen. Denk hierbij aan een versleten ruitenwissers of kapotte kenteken plaat verlichting. Want ook op de meest eenvoudige gebreken kan uw auto worden afgekeurd. Niet alle apk-keuringstations, keurmeesters geven de juiste service. Het merendeel van de apk-keuring meester zou een kapotte lamp direct vervangen en de auto APK waardig afmelden. Maar er bestaan ook heren die alle regeltjes te letterlijk nemen zodat u een flinke rekening mag gaan betalen.

APK steeds strenger!

Helaas worden de apk keuringseisen met de dag strenger. Een voorbeeld hiervan is dat uw koplampen geen condens mag bevatten. Dit betekent dat de lamp lek is en u uw medeweggebruikers kunt verblinden of de licht opbrengst te laag is. Dit kunt u natuurlijk oplossen door twee spiksplinternieuwe koplampen te koop. Vaak kost een hoop geld. Maar de vraag blijft of de lampen nu echt zo slecht zijn. Het merendeel van de plastic koplampen vertoont lekkages en condensvorming aan de binnenzijde. De kwaliteit van deze koplampen is gewoon weg niet goed genoeg. Na aantal jaar ontstaan deze gebreken! Hou er wel rekening mee dat de apk-keuring een momentopname is. Op het moment dat uw lamp geen condens bevat kunnen ze de auto hier ook niet op afkeuren. Het is dus voor een auto met twee lekke koplampen een groot verschil of u deze laten keuren op een zeer vochtige dag dan wel in de zomer waardoor er zich geen condensvorming is en geen afkeur!
De APK regelgeving is er voor bedoeld dat wij met een veilige en deugdelijke auto deelnemen aan het verkeer. Auto’s met versleten banden, kapotte remmen en ondeugdelijke verlichting zijn gewoonweg gevaarlijk. Daar is geen twijfel over mogelijk! Heeft u een oude auto welke nog goed zijn werk doet en zou u graag nog een jaar gebruik willen maken van het voertuig? Zorg er dan voor dat u auto netjes is en een degelijke staat. Een schone en opgeruimde auto zal eerder worden goedgekeurd als een vieze vuil barrel! U kunt vooraf ook zelf de meest basale onderdelen controleren.

Basis APK Check list!

 • Werken alle lampjes, mistlampen, dimlicht, groot licht? Werkt de hoogte regeling?
 • Werken de ruitenwissers en zijn deze niet hopeloos versleten, de claxon
 • Zijn alle ramen heel en niet beschadigd, ( Barst voorruit hoeft geen afkeur te zijn)
 • Heeft de auto geen schade, ( kras en deuk kan prima)
 • Is er ruitenwisservloeistof aanwezig en functioneert het sproei systeem
 • Zijn alle gordels aanwezig en vertonen deze geen graten of grote scheuren?
 • Wat is de staat van het bandenprofiel en staan de banden op de juiste spanning.
 • Werkt de kachel, werkt de kachelmotor correct
 • Gaan de elektrische ramen open en dicht! Werkt het niet is dit direct afkeur
 • Kunt u de deuren van binnen en van buiten open en dicht doen? Een kapotte slotmechanisme is afkeur, want dit is levensgevaarlijk!
 • Is de accu goed bevestig aan het voertuig
 • zijn de kentekenplaten aanwezig en is het chassis niet meer leesbaar
 • is de uitlaat deugdelijk bevestigd en vertoont deze geen lekkages
 • Branden er geen lampjes zoals ABS of Airbag

Op het autoforum staat er veel informatie

De gemiddelde leeftijd waarop een auto op de sloop beland is 17 jaar oud. Dat is een behoorlijk langen levenscyclus. Wanneer de auto nog prima functioneert en u van A naar B brengt wil dat niet zeggen dat er zich geen vervelende APK storingen kunnen voordoen! Verschillende merken geven op de duur elektrische storingen. Een airbaglampje dat gaat branden: Dit betekent APK afkeur! De airbag functioneert wellicht nog prima maar volgens de regelgeving mogen deze lampjes niet branden. In oudere voertuigen kan het zijn dat kleine elektronische componenten die zich in de zitting bevinden storingen veroorzaken. Vaak zijn dit repeterende storingen die bij alle types van dit voertuig voorkomen. Gaat u zelf op onderzoek uit om een dergelijk probleem op te lossen kijk dan eens op het autoforum van uw merk. In sommige gevallen is hier zeer waardevolle informatie te vinden. Kabelboom schema’s handige tips en truukjes staan hier soms heel duidelijk beschreven!