Airco

July 10, 2018

Vandaag de dag wordt er geen auto meer verkocht zonder airconditioning. Airconditioning staat eigenlijk al heel lang. Luxe auto’s zoals een Mercedes van de eind jaren 80 waren al voorzien van airconditioning. Airconditioning is niet alleen prettig maar ook nog eens veilig. Wanneer u in de zomer in de file staat of een lange rit rijdt in de volle zon met hoge temperaturen is het wel zo prettig als u zich in een koele omgeving bevindt u kan zich dan veel beter concentreren op de weg. Doordat de aircopomp door de motor wordt aangedreven verhoogt dit wel enigszins uw brandstofverbruik.

Onderdelen van het ecosysteem.

Het aircosysteem bestaat uit een aircopomp en een airco radiator. Aircopomp wordt aangedreven door de multi riem welke via verschillende poelies in verbinding staat met het motortoerental. Om de airconditioning goed te laten functioneren moet deze regelmatig worden bijgevuld en gesmeerd. Hiervoor zijn apparaten ontwikkeld die dit volledig automatisch doen. Wanneer het apparaat is aangesloten aan het voertuig zullen de oude koude middelen worden verwijderd. Het systeem zal worden bij gespoeld. En vervolgens zal er een lek test worden uitgevoerd zodat er geen freon in de buitenlucht terecht kan komen. In veel gevallen is de airconditioning van uw auto niet kapot maar is er geen freon meer aanwezig. Hierdoor zal de magneetkoppeling niet inschakelen en zal er geen koude lucht naar binnen worden geblazen.

De airconditioning laten bijvullen

Wanneer u problemen heeft met u airconditioning is het altijd handig om eerst langs de garage te gaan zodat deze auto kan aansluiten aan de airco-apparatuur. Deze apparatuur komt vervolgens vanzelf tot een diagnose. Dit kan zijn dat de magneetkoppeling van airconditioning kapot is of dat een lek is ontstaan in een van de slangen dan wel in de radiateur. De prijzen voor het opnieuw laten afvullen van uw airconditioning kunnen verschillen per bedrijf. Zorg er altijd voor dat u eerst een goede diagnose uitvoeren voordat u een van de onderdelen eventueel vervangt. Het opnieuw laten afvullen van uw airconditioning is vele malen goedkoper als plompverloren onderdelen te gaan vervangen zonder dat er een duidelijke diagnose is gesteld. Airconditioning apparatuur zult het leidingsysteem ook tijdelijk met een lekvloeistof. Dit is een gekleurde vloeistof zodat een eventuele lekkage sneller opvalt. Zonder een dergelijk apparaat is het niet mogelijk om een deugdelijke conclusie te trekken over de gebreken van uw airconditioning.