Bobine en ontsteking systeem

July 11, 2018

Benzinemotoren zijn voorzien van bobine’s. Afhankelijk van het type motor dan wel de uitvoering kan het zijn dat u auto is voorzien van een bobine per cilinder. Het is ook mogelijk dat er slechts een bobine aanwezig is en u meerdere bougiekabel heeft. In sommige gevallen kan een bobinestoring veroorzaakt dit betekent dat er een goede vonk in de brandstofkamer kan ontstaan waardoor er een onregelmatige verbranding plaatsvindt en de motor slecht gaat draaien.

Bobine Check

De meest eenvoudige oplossing om te controleren of uw bobine problemen veroorzaakt is het verwisselen van de ene bobine met de andere bobine. Verplaatst de storing zich in dit geval naar een andere cilinder dan kunt u dus vaststellen dat één van de vier bobine’s niet meer goed functioneert. Let op dit kan alleen als uw automotor is voorzien van bobine’s per cilinder. Ook is het verstandig om de massa, de verbinding tussen de bobine en het motorblok goed te controleren. Is hij erg veel corrosie pak dan eens een schuurpapiertje zodat er goed contact is tussen de bobine en het motorblok!Voordat u überhaupt een diagnose kunnen stellen over de werking van de bobine is het handig om eerst de bougies te vervangen. Bougies en bobine’s werken een op een met elkaar en kunnen dezelfde storingen geven. Vaak is het vervangen van de bougies vele malen goedkoper. Bougies zijn vervanging onderdelen welke eerder moeten worden vernieuwd. Sommige bobine’s kunnen het makkelijk een geheel autoleven volhouden! Bougies moeten elke 20 t/m 50 duizend km worden vernieuwd.

Ook op de autosloperij zijn tweedehands bobine’s verkrijgbaar. Het kan helemaal geen kwaad om tweedehands bobine te koop. Wanneer uw bobine geen juiste spanning meer leverd is het ook volstrekt overbodig om vier bobine’s te gaan vervangen terwijl er maar één kapot is. Vaak heeft het autodemontage bedrijf de bobine die u zoekt voorradig en kunt u voor een fractie van de nieuwprijs beschikken over een prima functionerend bobine beschikken. Zo bespaart u geld en kunt u de bougies mooi vervangen!

Olie tussen bougie en bobine

Bent u de bougies aan het demonteren, de bobine’s en komt u tot de conclusie dat er erg veel olie aanwezig is in het bougies gaat? Dit kan komen door dat de uw kleppendeksel pakking lekkage vertoont. Hierdoor hoopt er zich olie op tussen de bougies en de bobine. Grote kans dat uw bobine iets kapot is maar de aanwezigheid van olie de boosdoener is. U dient dan uw kleppendeksel pakking te vervangen en aller grondig schoon te maken en vervolgens opnieuw te monteren. Er mag namelijk geen olie aanwezig zijn tussen de bobine en de bougies dan wel bij het bougie gehad. BMW zescilindermotoren met een hoge kilometerstand hebben vaak last van dit probleem. Het vervangen van de kleppendeksel pakking is dan de oplossing.