Bougie kabels, Bougie en Boordcomputers

July 11, 2018

Oudere motoren zijn vaak nog voorzien van bougie kabels, deze elektro draden lopen van de bougies naar de bobine. Zodat er een elektrische stroom kan worden gecreëerd waar door de bougi vonkt. Wanneer op een gegeven moment de bougies dienen te worden vervangen loopt u het risico dat de bougieskabels berekenen. Dit komt door ouderdom de bougie kabels zitten jarenlang op dezelfde plek en worden veelvuldig koud en warm. Wanneer er dan enige kracht op wordt gezet om deze te verwijderen scheuren of breken ze nogal eens. Helaas is dit niet te voorkomen.

Verwijdert u de bougiekabel en plaatst u deze terug. Dan moet u altijd rekening houden met de volgorden. Het handigste is om de bougie kabel in dezelfde volgorde te monteren als te demonteren. Mocht u dit door elkaar halen bestaat de kans dat de auto onregelmatig of heel schokkerige gaat lopen. Kijk dan even op het kapje van uw bobine hierop staat de volgorde als het goed is ook vermeld 1-4 -2-3 is vaak de vermelding. Zo weet u precies op welke kabel bij de juiste cilinder hoort. Deze vermeldingen kunnen per merk en type duidelijk verschillen maar er zijn zelf kabels in omloop met een heel duidelijk label!

Bougie

Gaat u zelfde bougies vervangen van de auto? Zorg er dan voor dat u over een goede bougiessleutel beschikt. Wanneer de bougies en 30 t/m 40 duizend kilometer in het motorblok hebben gezeten zitten ze vaak behoorlijk vast. U zult het enige kracht moeten zetten om deze los te krijgen. Zorgen voor dat u de bougies niet kapot draait want dan heeft een groot probleem. Bij het plaatsen van nieuwe bougies dient u altijd de specificaties van de fabrikant te volgen. Je kunt dus niet zomaar een willekeurige bougies in je auto monteren. Volg hiervoor de specificaties van de dealer

Vaak kan de materiaalzaak dit aan de hand van uw autokenteken opvragen. Hou bij montage van de nieuwe bougies altijd rekening met de opgegeven aanhaal momenten. Een andere vuistregel kan ook worden aangehouden dat is vast is vast! Hiermee voorkom je dat de bougies lostrilt en gaat pingelen. Een pingelen bougies zal de schroefdraad van het cilinder gat doen uitslijpen. Hierdoor kun je vervolgens geen standaard bougies meer monteren maar moet er eerst een coin plug worden geplaatst! Bij het plaatsen van een coin of wel het tappen van nieuwe schroefdraad loop je altijd het risico op slijpsel in de cilinder wat motor schade kan veroorzaken

Boordcomputer

Veel auto’s die geproduceerd zijn medio 2000 zijn voorzien van een boordcomputer. Hiermee kunt u de buitentempratuur aflezen, brandstofverbruik en tal van andere waarde volle informatie. Gaat een boordcomputer kapot dan is tussen de verschillende elektronische componenten geen communicatie mogelijk. Sommige auto starten dan zelfs niet meer. Vaak is het kopen van een tweedehands computer het voordeligst. Hou er wel rekening mee dat dit onderdeel moet worden in gelezen met behulp van software. Vaak beschikken hier alleen merkspecialisten of dealers over! Normale uitlees apparatuur kunnen een boordcomputer niet opnieuw programmeren dan wel het chassisnummer aanpassen.