Een kapotte aandrijf as homokineet

July 10, 2018

De aandrijfas is de verbinding as tussen uw versnellingsbak en de wielen. Aan beide uiteinden van de aandrijfas bevindt zich een homokineet. Middels de homokineet komen de krachten die de motor overbrengt op de wielen terecht ook in een bocht of dan wel met een schuinen wielstand. In de homokineet bevindt zich vet en de homokineet voorzien van een ashoes. Vaak wil de ashoes scheuren of verduren waardoor zand en ander vuil in de homokineet terechtkomt.

De Homokineet is een zogenaamde kruiskoppelingsoverbrenging. Hiermee kunnen de krachten ook in bochten of dan wel middels stuuruitslag worden overgebracht op de wielen. Achterwiel aangedreven auto’s hebben ook een homokineet maar daarvan zullen de achterwielen niet kunnen bewegen zoals bij een voorwiel aangedreven voertuig. Achterwiel aangedreven auto’s zijn tevens voorzien van een cardan as. deze loopt van de versnellingsbak naar het differentieel waar vervolgens twee aandrijfassen de wielen aandrijven.

Een kapotte aandrijfas

In de meeste gevallen is de aandrijfas zelf nog niet kapot maar is de ashoes gescheurd of uitgedroogd. Hierdoor kan het vet de Homokineet verlaten en kan vuil, zand zich in de kruiskoppeling nestelen. Gezien de kruis koppeling is voorzien van kleine lagers is zand en vuil funest voor de koppeling. Een kapotte kruiskoppeling kun je herkennen aan een kloppend geluid. Wanneer u door een bocht rijdt en gas geeft mag u geen kloppen of bonken horen op de aandrijfas is dit wel het geval dan is het duidelijk speling aanwezig.

Bij de automaterialenzaak of de grossier zijn verschillende revisies cets verkrijgbaar. Vaak zijn deze reparatie cets erg kostbaar het is voordeliger om op de autosloperij een gelijkwaardige aandrijfas te koop en deze volledig te monteren. Natuurlijk kunt ook een compleet nieuwe Homokineet aanschaf maar dit kan flink in de papieren lopen. In de meeste gevallen is de Homokineet nog niet kapot en kunt u volstaan met het vervangen van de as hoes en nieuw kogel lager vet. Het vervangen van de aandrijfas, de homokineet is niet voor iedereen weggelegd. Dit is een reparatie die het beste kunt laten uitvoeren door de vakman dan wel de ervaren automonteur. Ook uw fusee, remklauwen en remschijven zullen moeten worden gedemonteerd.